Yegor & Calista – Plitvice wedding photographer

funny story about these two birds, they contacted me and tell me the story…we are from St. Petersburg, we want to visit Plitvice lakes and do the photo shoot, no ceremony, no guests, just two of us and photographer, they did not tell me that they will come by motorbike and do the route from ST.Petersburg over Sarajevo, Dubrovnik, Plitvice, back to Dubrovnik and finally back home…

I hope that they have nice memories from Croatia, and nice pictures from Plitvice lakes

 

IMG_6063IMG_6081IMG_6097IMG_6114IMG_6133IMG_6149IMG_6162IMG_6169IMG_6229IMG_6238IMG_6247IMG_6250IMG_6318IMG_6373IMG_6435IMG_6444IMG_6475IMG_6492IMG_6515IMG_6530IMG_6537

Priča iz džungle

english

Nedaleko od Rishikesha, poznatog svjetskog centra yoge, i svete rijeke Gange, nalazi se malo seoce Sabka Ghar (u doslovnom prijevodu dom za svakoga), smješteno u indijskoj džungli na oko 1000 metara nadmorske visine. Sabka Ghar je također bazni kamp BAALM (Boundaryless – An Alternative Learning Mechanism) organizacije koju čini oko 300 individualaca diljem svijeta, a djeluje već deset godina. Bave se promišljanjima da je kolektivna odgovornost svih nas briga o idućim generacijama koje dolaze, o djeci koja su prepuštena sama sebi i njihovoj edukaciji. Brinu o djeci koja su ostala bez jednog ili oba roditelja u tragedijama izazvanim strašnim elementarnim nepogodama u Indiji i smatraju da obrazovanje nije privilegija samo onih sretnijih, već pravo baš svakog pojedinca.
BAALM sami članovi definiraju kao aktivnost inspiriranu svijetom siročadi koja treba ljubav, potporu i obrazovanje, jer smatraju da svako dijete zaslužuje priliku za dostojanstven život. Munesh Kumar i Prakash Mohan Dimri bili su naši sugovornici koji su nas upoznali s njihovim malim, ali velikim svijetom, koji bi trebao poslužiti kao primjer na globalnoj razini u ostvarenju cilja da iduće generacije budu obrazovane, što smatraju svačijom odgovornošću. Stoga otvoreno kažu da je vrijeme najbolje što možete dati BAALM-u te da su svi, kojima je bitna budućnost svijeta, dobrodošli u Sabka Ghar.
Kada uđete u njihovu malu zajednicu pogled vam odmah odvuče velika sjenica na obližnjem brdašcu koja služi kao mjesto za sve dogovore oko projekta, razmjenu ideja i razmišljanja. Preko puta nje, na drugom brdašcu, nalaze se poveći šatori u kojima svi posjetitelji i/ili volonteri mogu prenoćiti. Ispod njih nalazi se vrt u kojem se inzistira na organskom uzgoju, pravljenju komposta, a sve u cilju da se poduči i lokalno stanovništvo te zajednica postane samoodrživa. Živjeti u prirodi i u potpunom skladu s prirodom njihov je cilj, a tome uče i djecu koja žive u zajednici.
Diray, Shivani i Santoshi su «djeca Himalaje», koja su istovremeno ostala bez roditelja i samo su neka od djece, koja su nakon teških elementarnih nepogoda, svoj novi dom našla u Sabka Gharu.

 

 «Većina ljudi danas se brine isključivo o svojoj biološkoj ili usvojenoj djeci, što je posljedica sustava vrijednosti koji usvajamo stoljećima, a siročad je prepuštena sama sebi. Mijenjanje svijesti, razumijevanje da svako dijete na svijetu zaslužuje dostojan život i obrazovanje, prvi je korak ka svijetu bez ograničenja, gdje je samo ljubav bitna.», ističe Munesh.

 

Dok Munesh i Prakash kroz tjedan obavljaju svoje svakodnevne poslove, Munesh u Delhiu, a Prakash u Rishikeshu, o djeci 24 sata dnevno brinu Shivray i Babita koji sa svoje dvoje vlastite djece žive u “kampu”. Trenutno je u dovršetku izgradnja velike kuće koja će biti dom za pedesetero djece.

 

 «Ono što je bitno, je da djeci osim hrane i osnovnih potrepština za život, pružimo brigu, ljubav, podršku, razumijevanje i obrazovanje. Želimo postići da svako dijete ima svog financijskog i emocionalnog skrbnika, bilo da je smješteno u BAALM-u ili je ostalo u svom okruženju, jer je briga svih nas omogućiti svoj djeci ovog svijeta dostojanstven život pun ljubavi.», istaknuo je Munesh.

 

Tekst: Ivana Nikolić & Jelena Jelinić Mehkek
Fotografije: Vlado Cvirn

 

 

DSCF5051DSCF5058DSCF5072DSCF5081DSCF5094DSCF5098DSCF5099DSCF5135DSCF5150DSCF5197DSCF5200DSCF5205DSCF5220DSCF5233DSCF5237

F a c e b o o k
R e c e n t s   p o s t